Suomen kansallispuvut kertovat menneisyydestä

Suomen kansallispuvut kertovat menneisyydestä

Kansallispuvut kertovat aina valtion tai jonkun tietyn alueen historiasta. Suomessa on useita eri kansallispukuja, mutta ne eivät suinkaan ole viikinkiasuja, kuten joskus voidaan luulla. Yleisimpänä tulevat mieleen nuo värikkäät puvut, joissa miehillä on suorat housut, pukupaita sekä liivi ja naisilla aina jonkinlainen mekko. Kansallispuvut ovatkin juuri sitä noin tiivistettynä, mutta täytyy muistaa, että kansallispuvut eroavat toisistaan alueittain. Keski-Suomen kansallispuvut eivät siis ole samanlaisia kuin esimerkiksi Uudenmaan kansallispuvut. Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että kaikki naisten kansallispuvut ovat mekkoja. Ne kuitenkin eroavat hyvin paljon siitä, millaisia mekot ovat tänä päivänä. Jos sinä haluat tutustua moderneihin mekkoihin, löydät sellaisia kätevästi NA-KD:n verkkokaupasta. Kansallispuvuista sen sijaan kerromme tässä.

Suomen kansallispuvut luokiteltuna

Suomen kansallispuvut voidaan luokitella eri paikkakuntien mukaan. Esimerkiksi Kuopion seudun naisten kansallispuku on pohjoissavolainen ja se edustaa 1800-luvun alun pukeutumista. Siinä on käytetty raidallisia ja ruudullisia kankaita. Kuopion seudun miesten puku taas on on hyvin tyypillinen ja jopa niukka pukumalli.
Siihen kuuluvat suorat housut, paita ja liivi. Liivissä suositaan raidallista kuviota. Uudenmaan kansallispuvuissa taas on käytetty tummempia värejä ja naisilla hartioilla on saattanut olla suuri kukkakuvioinen huivi. Lapin alueella taas on käytössä viisi erilaista kansallispukua. Ne ovat Peräpohjolan, Alatornion, Tervolan, Rovaniemen ja Tornionlaakson puvut. Tyypillisin ja tunnetuin lappilaisista kansallispuvuista on tietenkin saamelaisten käytössä oleva sinivärinen puku, joka on tuttu niin Ivalosta kuin Inaristakin.