Miten Suomi valmistautui Helsingin olympialaisiin?

Miten Suomi valmistautui Helsingin olympialaisiin?

 

Suomen valmistautumista Helsingin olympialaisiin 1952 voidaan kuvata jopa kuumeiseksi. Suomen voidaan sanoa pyrkineen pesemään kasvojaan voidakseen esiintyä uskottavana olympialaisten isäntänä. Kerromme tällä sivulla millaisiin toimiin Suomessa ryhdyttiin kisaisännyyden varmistuttua.

Suomi koki kasvojenkohotuksen ennen kisoja
Olympiaisännyys oli eittämättä suuri kunnia pienelle Suomelle. Tästä syystä kisoihin valmistautuminen aloitettiin hyvissä ajoin. Maassa alettiin rakentaa sekä kisa- että majoituspaikkoja, minkä lisäksi kunnostettiin puistoja, katuja sekä teitä. Työtä oli paljon, koska kisaisännyyspäätös saatiin tilanteessa, jossa sota oli juuri päättynyt. Juuri olympialaisten lähestyessä Helsinkiin valmistui nykyaikainen majoituspaikka, Hotelli Palace, jonne kelpasi majoittaa arvokkaat kisavieraat. Kisojen aattona valmistui myös Seutulan lentoasema, joka saatiin kuntoon vankityövoimaa käyttäen. Kisatunnelman nosteessa Kumpulaan rakennettiin maauimala.

Mainosfilmit olivat keino osoittaa, että Helsinki oli valmis olympiaisännyyteen
Suomi käytti erilaisia mainosfilmejä osoittaakseen muulla maailmalle olevansa valmis olympiaisännäksi. Toisaalta mainosfilmit toimivat myös toiseen suuntaan, koska niiden avulla pyrittiin vakuuttamaan suomalaiset siitä, että huolimatta kisojen järjestämisen aiheuttamasta valtavasta työmäärästä, koituvat kisat kuitenkin myös Suomen ja sen asukkaiden omaksi parhaaksi.

Myös Suomen presidentti J. K. Paasikivi pisti itsensä likoon kisojen aattona pitäen englanninkielisen puheen. Paasikivi oli kokenut diplomaatti, joten tehtävä oli hänelle melko luonnollinen. Oli upeaa, että vasta sodasta toipumassa oleva Suomi venyi tällaiseen suoritukseen olympiaisäntänä!