Miten ja miksi Suomenlinna rakennettiin?
Suomenlinna on varmasti monelle suomalaiselle tuttu retkikohde ja monelle helsinkiläiselle se on lähes jokakesäinen vierailukohde. Mutta miten ja miksi Suomenlinna oikeastaan rakennettiin? Jatka lukemista, niin saat tietää!
Suomenlinna rakennettiin vahvistamaan maamme puolustusta
Suomenlinnan pääasiallinen tarkoitus oli vahvistaa Suomen puolustusasemia. Venäjä oli onnistunut Isonvihan aikana hyökkäämään helposti Suomeen aiheuttaen runsaasti tuhoa. Päätös Suomenlinnan rakentamisesta tehtiinkin 1747 ja sen tavoitteena oli huolehtia laivaväylien valvonnasta sekä toimia satamana saaristolaivastolle. Everstiluutnantti Augustin Ehrensvärd nimitettiin rakennustöiden johtohahmoksi, joka oli liittynyt armeijaan ollessaan ainoastaan 16-vuotias, joten hänellä oli jo kokemusta vaativista tehtävistä. Hänen hautamuistomerkkinsä sijaitsee nykyisin Viaporissa linnanpihalla Susisaaressa.
Suomenlinna kertoo mielenkiintoista tarinaa Suomen historiasta
Vaikka Viaporista ei tullutkaan aivan suunnitellun kaltaista rakennustöiden kalleuden vuoksi, on se tästä huolimatta upea historiallinen kohde, joka kertoo omaa mielenkiintoista tarinaansa maamme historiasta – onpa sitä kutsuttu jopa Pohjolan Gibraltariksi. Pikkuhiljaa siitä tuli tärkeä kulttuurin keskus.
Suomenlinna on mielenkiintoinen vierailukohde myös lapsiperheille
Lapset lähtevät mielellään tutkimusretkelle Suomenlinnaan. Jos joku on joskus väittänyt, että historiaan tutustuminen on tylsää, niin Suomenlinnassa tämän lausahduksen voi unohtaa. Taskulamput ja hyvät eväät ovat oivallisia apuvälineitä mielekkään historiaan sijoittuvan retken loihtimiseen. Pienten lasten kanssa Suomenlinnassa retkeiltäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomenlinnasta löytyy vaarallisia pudotuksia, joten lasten kanssa liikuttaessa tulee noudattaa riittävää varovaisuutta.