Historian havinaa kätevästi kotisohvalle
Suomen historian tuntemus on monilla melko huonoilla kantimilla muutamaa tiettyä ajankohtaa lukuun ottamatta. Kotimaan historia kuitenkin kiinnostaa monia, sillä ihmiset haluavat tietää, millaista elämä oli esimerkiksi omalla kotiseudulla satoja vuosia sitten. Tiedä vaikka oma koti sijaitsi aatelismiehen entisillä metsästysmailla tai jonkin merkittävän vanhan kauppareitin varrella!
Monia historiasta kiinnostuneita kuitenkin pännii se, ettei materiaalia ole saatavilla kovinkaan helposti. Varsinkin näin koronapandemian aikana ihmisten on ollut pakko pysytellä sisällä, kun työt ovat siirtyneet kotiin tai on joutunut lomautetuksi. Ja lomien aikana ei pääse lähtemään minnekään, joten on pakko keksiä jotain viihdykettä kotona. Tietokone on tähän oikein oivallinen väline, sillä netti on täynnä kaikenlaista materiaalia historiasta kiinnostuneille.
Internetin suomat mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat. Valmista materiaalia on vaikka muille jakaa ja sen parissa viihtyy tuntitolkulla. Joskus tulee kuitenkin vastaan sellainen tilanne, että juuri siitä itseään kiinnostavasta aikakaudesta ei ole saatavilla tarpeeksi tietoa esimerkiksi juuri suomen kielellä. Jos siis kaipaat rakentavaa tekemistä, voit alkaa itse tuottamaan sisältöä nettiin blogin, videoiden tai kuvagallerioiden muodossa. Laadukkaan koneen ei tarvitse olla kallis, ja esimerkiksi käytetyllä laatukoneella pääsee jo pitkälle. Monesti muun muassa macbook pro tietokoneissa on sisäänrakennettuna paljon hyödyllisiä ohjelmia, joilla voi luoda sisältöä nettiin kätevästi. Hyvällä koneella myös lukeminen ja selailu sujuvat helpommin.
Arkistot ja blogit
Historiaa on tunnetusti taltioitu kirjoittamalla ja sitä luetaan ahkerasti niin tutkijoiden kuin ihan vain historiaa harrastelevien keskuudessa. Onneksi kotimaan historian ympärillä puuhastelee myös yksi jos toinenkin suomenkielinen blogi, jossa Suomen historian mielenkiintoisimpia käänteitä esitellään yleistajuisesti ja arkista kieltä käyttäen.
Varsinkin arkistoiden selaamiseen tarvitaan hieman tehokkaampaa konetta, sillä ne koostuvat usein valokuvista, joiden lataamiseen tarvitaan tehoja. Myös tarpeeksi terävä näyttö, kuten vaikkapa Applen Retina-näyttö, ovat melkeinpä välttämättömyys, jotta vanhoista kuvista ja dokumenteista saa selvää. Kansalliskirjaston ja Kansallisarkiston virtuaalisia arkistoja voi selata näppärästi kotisohvalta ja sieltä löytyy vaikkapa isovanhempien käyttämiä aapisia.
Dokumenttielokuvat ja virtuaalitodellisuus
Historiasta nautitaan myös niin sanotusti elävien kuvien kautta. Erilaisia dokumenttielokuvia löytyy suomeksi varsinkin YLE Areenasta, jossa niitä voi katsella juuri silloin kuin itse haluaa. Itse dokumenttien lisäksi YLE tarjoaa myös Elävän arkiston näppärästi tietokoneen kautta sinne, missä ikinä liikutkaan: Elävä arkisto näyttää esimerkiksi vanhoja uutislähetyksiä ja videoreportaaseja siitä, miten esimerkiksi koulussa on syöty ennen vanhaan.
Myös Netflixissä on yllättävän paljon historiallisia dokumentteja. Erityisen suosittuja ovat lyhyet sarjat, joissa historiaa kerrotaan kuin proosaa, mutta sen pohjana ovat aivan oikeat historialliset tapahtumat ja asiantuntijat avaavat tapahtumia aina kohtausten välissä. Tällaisten sarjojen jakso kestää yleensä 45 minuuttia kannattaakin varata melkeinpä koko ilta vapaaksi ja katsoa muuta jakso esimerkiksi Venäjän viimeisen keisarin elämästä.
Virtuaalinen todellisuus on myös yhä paremmin kenen tahansa saatavilla. Virtuaalilasit saa parilla kympillä ja niiden avulla pääsee seuraamaan vaikkapa 360-asteista kuvaa jostain dokumentista. Lisäksi monet museot ovat alkaneet tekemään virtuaalisia versioita kierroksistaan sen jälkeen kun koronavirus pakotti ne sulkemaan ovensa. Voit siis edelleen käydä museossa, mutta nyt pääset tekemään sen turvallisesti ja mukavasti omalta kotisohvaltasi.