Helsinki toimi olympialaisten isäntänä vuonna 1952

Helsinki toimi olympialaisten isäntänä vuonna 1952

Vuosi 1952 oli Helsingissä merkityksellinen ja se painui urheilukansan mieliin, koska tuolloin järjestettiin Helsingin olympialaiset. Tällä sivulla kyseiset olympialaiset esitellään pähkinänkuoressa.

Helsingin olympialaisten osallistujat

Olympialaiset järjestettiin Helsingissä 19.7.-3.8.1952. Osallistujia oli melkein 5 000 ja he tulivat yhteensä 69 maasta. On huomioon otettavaa, että Suomessa elettiin vielä vuonna 1952 elintarvikesäännöstelyn aikaa, joten onkin uskomatonta, että Helsinki suoriutui kisaisännyydestään kunnialla. Toisaalta Suomi myös valmistautui olympialaisiin kuumeisella tavalla – voitiinhan kisaisännyyttä pitää jopa näytönpaikkana pienelle syrjäiselle maalle, jolle myönnetyt edelliset kisat oli jouduttu perumaan.

Vuoden 1940 peruuntuneet olympialaiset

Helsinki oli itse asiassa valittu olympialaisten isännäksi jo 1940. Sota kuitenkin esti kisojen pitäminen tuolloin Helsingissä. Suomalaiset pitivätkin uutta mahdollisuutta suurena kunniana ja tunnustuksena, jota on verrattu jopa Armi Kuuselan saavuttamaan Miss Universum -voittoon, joka tapahtui myös vuonna 1952. Myös Neuvostoliitto osallistui kisoihin – ensimmäistä kertaa. USA voitti kisoissa suurimman määrän mitaleita Neuvostoliiton kiriessä mitalitilaston toiseksi. Parhaiten menestyneenä yksittäisenä urheilijana voidaan pitää tsekkoslovakialaista Emil Zatopekia, jota moni suomalainenkin kannusti juoksukisoissa.

Suomen menestys Helsingin olympialaisissa vuonna 1952

Suomi oli isännöimiensä olympialaisten mitalitilastojen kahdeksas. Melojat menestyivät kisoissa erityisen hyvin ja lajista saatiin kultaa. Yrjö Hietasesta, Kurt Wireksestä, Thorvald Strömbergistä ja Sylvi Saimosta tulikin Suomen kansallissankareita. Lisäksi suomi menestyi nyrkkeilyssä sekä painissa.