Erilaisia tauteja Suomen historiassa
Nykyajan Suomessa terveydenhuolto on maailman huippua ja rokotteiden avulla on pystytty hoitamaan tauteja, joihin aiemmin ei ollut hoitokeinoja ja niihin kuoltiin melko usein. Nykyisin myös ruoantuotanto on melko turvattua, joten voimme keskittyä muihin asioihin, kuten teknologiseen osaamiseen ja koulutukseen, taiteeseen, tai vaikkapa suunnittelemaan lasten merkkivaatteita.
Suomessa on koettu useita erilaisia sairauksia, jotka ovat seuranneet esimerkiksi sodan ja nälkävuosien mukana. Syrjäisen sijainnin vuoksi osa taudeista on saapunut Suomeen vasta myöhään, osa taas ei ollenkaan. Esimerkiksi 1300-luvulla Euroopassa jopa kolmasosan väestöstä tappanut Musta Surma eli paiserutto-epidemia ei saapunut Suomeen ollenkaan ja Suomi olikin Islannin ohella yksi harvoista maista, jotka tältä epidemialta säästyivät.
Lepra on vaivannut Suomessa pitkään, mutta pienissä määrin
Lepra eli spitaali on sairaus, joka aiheuttaa epämuodostumia ihossa ja sen aiheuttajana toimii eräs mykobakteeri. Ensimmäiset merkinnät leprasta löytyvät Suomesta jo 1300-luvulta, mutta verrattuna muuhun Eurooppaan, lepra ei ollut Suomessa kovin yleinen. Suomessa lepran huippuaikaa oli 1600-luku, jolloin perustettiin myös leprasiirtoloita, jonne sairastuneet eristettiin, eivätkä he enää voineet palata siirtoloista. Näistä tunnetuin on Seilin saari Turussa. Leprasairaala saarella suljettiin 1785, viimeisen potilaan kuollessa. Suomen viimeisin Leprasairaala on ollut Orivedellä toiminnassa vielä 1950-luvulla.
Kolera saapui Suomeen Venäjän kautta
Kolera saapui Suomeen Venäjän kautta hieman ennen 1800-luvun puoliväliä. Kolera aiheutuu Vibrio Cholerae bakteerista ja aiheuttaa erittäin rajun ripulin, jossa ihminen on vaarassa kuivua ja kuolla nestehukkaan jopa jo tuntien kuluessa sairastumisesta. Taudin leviämistä yritettiin estää muun muassa karanteeneilla ja valistamalla kansalaisia, mutta siitä ei juuri ollut hyötyä. Koleraa ei juuri osattu hoitaa, koska sen syntytapaa ei tiedetty. Kulkutautien oletettiin aiheutuvan miasmasta eli pahasta ilmasta eikä ennen mikroskopoinnin kehittymistä voitu tutkia tautien aiheutumista. Nykytiedon mukaan tiedetään, että kolera leviää kolera-bakteereilla saastuneen veden mukana ja hygienia ja viemäröinti on parantanut tilannetta huomattavasti.
Espanjantauti iski Suomeen hankalaan aikaan
Espanjantauti on erittäin raju influenssa, joka tappoi Suomessa noin 25 000 ihmistä. Taudin aiheutti tavallinen influenssa A-virus, mutta se oli jossain elinkiertonsa vaiheessa käynyt läpi mutaation, jonka vuoksi ihmisen immuniteetti sitä vastaan oli tavallista heikompi. Tauti riehui myös muissa maissa, mutta se tuli julkisuuteen erityisesti Espanjan kautta, josta se sai nimensä. Tauti muuttui erittäin tuhoisaksi osittain valiitsevien olosuhteiden vuoksi, sillä Euroopassa käytiin sotaa ja se levisi tehokkaasti rintamalla, kun paljon ihmisiä pakkautui pienelle alueelle.
Espanjan tauti iski Suomeen erityisen hankalaan aikaan, sillä maa oli juuri toipumassa sisällissodasta. Sen arveltiin levinneen Suomeen saksalaisten sotilaiden mukana, jotka saapuivat auttamaan valkoisia. Taudista koettiin yhteensä neljä aaltoa vuosien 1918 ja 1920 välillä. Pahimpaan aikaan tautiin sairastui arviolta yli 200 ihmistä päivässä ja se aiheutti runsaasti ongelmia myös päivittäisessä elämässä, kuten joukkoliikenteessä ja koulutuksessa. Myös toipuminen vei pitkään niilläkin, jotka taudista selvisivät.
Tuberkuloosi oli Suomessa vielä 1900-luvulla erittäin yleinen
Tuberkuloosi on erään mykobakteerin aiheuttama sairaus, joka yleensä esiintyy keuhkosairautena. Vielä 1900-luvun alussa se oli suomalaisten yleisin kuolinsyy. Tautia on saatu vähennettyä huomattavasti aktiivisten vastustustoimien ansiosta. 1929 perustettu Tuberkuloosin vastustamisyhdistys perusti muun muassa parantoloita, joissa sairastuneita hoidettiin ja valistettiin. Leviämistä estettiin muun muassa estämällä sairastuneiden lattialle sylkeminen ja suuta peittettiin yskiessä. Tuberkuloosiin on nykyisin olemassa rokote ja lähes kaikki Suomessa ennen vuotta 2006 syntyneet on rokotettu ja sen jälkeen rokotukset ovat saaneet ne, joilla on kohonnut infektioriski.