Hotelli Kämpin historiasta
Hotelli Kämp on yksi Suomen tunnetuimmista hotelleista. Siellä on yöpynyt hotellin pitkän historian aikana niin Suomeen saapuneita kansainvälisiä huippustaroja, poliitikkoja, kuninkaallisia kuin muita merkityksellisiä VIP-vieraita. Vuonna 1887 Pohjoisesplanadin ja Kluuvikadun kulmaukseen avattu Hotelli Kämp onkin ehtinyt nähdä vuosien varrella paljon. Tässä pieni infopakkaus Kämpin mielenkiintoisesta historiasta.
Hotelli Kämpin historiaa
Lokakuussa 1887 avatun Hotelli Kämpin rakentajina toimivat tehtailija Fredrik Wilhelm Grönqvist ja suunnittelija Theodor Höijer. Nimensä hotelli on saanut hotellin ensimmäisestä ravintoloitsijasta ja hotellin pitäjästä, Carl Wilhelm Kämpiltä. Jo tuolloin hotellin sisustukseen oli panostettu paljon, sillä mahtailevan ulkomuotonsa ja rakennustyylinsä lisäksi sisustuksen yksityiskohtiin kiinnitettiin erityistä huomiota.
Alusta asti Hotelli Kämpin päämääränä oli nousta Suomen parhaimpien ja tunnetuimpien hotellien joukkoon. Sitä se on vielä tänäkin päivänä, sillä esimerkiksi hakusanalla hotels helsinki Kämp on takuulla hakutulosten joukossa. Avaamisen jälkeen Kämpistä kehittyä nopealla tahdilla helsinkiläisen seuraelämän keskipiste, jonne hotellin korkeiden hintojen ansiosta vain yhteiskunnan kermalla oli asiaa.
Carl Kämp ei valitettavasti ehtinyt nauttia luomastaan menestyksestä pitkään, sillä hän kuoli sydänkohtaukseen vain kaksi vuotta myöhemmin. Vaimo Maria ei kyennyt jatkamaan liiketoimintaa kannattavana ja hotelli myytiin eteenpäin. Vuonna 1918 hotelli siirtyi Kansallis-Osake-Pankin omistukseen.
Sota-aikana hotellissa majoittui pitkään muun muassa itse Mannerheim, jonka mukaan Kämpin paras sviitti on myös nimetty. Vaikeiden vuosikymmenten jälkeen Kämpin ulkomuoto alkoi kuitenkin rispaantua ja hotelli tarvitsi täydellistä peruskorjausta. Vaikka rakennuksen purkaminen aiheutti kohua, pankki sai luvan purkuun ja vuosi 1965 oli alkuperäisen Kämpin viimeinen ilta.
Myöhemmin paikalle rakennettiin pankin käytössä oleva toimistotalo, jollaisena se toimi aina 1990-luvulle asti, kunnes Kansallis-Osake-Pankki fuusioitui yhdessä Meritan kanssa. Tästä fuusiosta syntyi Nordea, ja vuonna 1999 pankit tilat päätettiin muuttaa takaisin hotelliksi. Tästä lähtien tyylikäs Kämp on saanut taas toivottaa matkailijoita tervetulleiksi ympäri maailmaa.