Muinaissuomalainen mystiikka olohuoneessasi
Suomalaisten tietämys omasta esihistoriasta on melko vähäistä, sillä esimerkiksi koulujen historianopetus keskittyy 1800-lukuun ja sen jälkeiseen aikaan. Toinen syy on se, että esihistoria oli Suomessa melko muuttumatonta aikaa: kivikausi kesti Suomessa yli 8000 vuotta ja tuona aikana tapahtui vain vähäisiä muutoksia. Sitä seuranneella pronssikaudellakaan juuri mikään ei muuttunut, sillä pronssi oli niin kallista tuontitavaraa, että ainoastaan tärkeimmillä päälliköillä oli varaa omistaa muutamia, ja lähinnä seremoniallisia, pronssiesineitä. Vasta rautakaudella metallit yleistyivät, sillä toisin kuin pronssi, rauta oli kotimainen tuote eikä sen valmistuksessa ollut tarvetta sekoittaa kahta eri metallia.
Suomen esihistoria on Euroopan mittapuulla melko pitkä, sillä pysyvä asutus vakiintui Suomessa vasta 1100-luvulla. Tätä ennen Suomen historiasta ei ole kirjallisia todisteita, joten ainoa tapa tutkia esihistoriaa on arkeologia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että esihistoriallinen Suomi olisi tylsä.
Suomalainen sielunmaisema
Se paljon puhuttu suomalainen sielunmaisema on yleensä harmaa, mutta tämä on harhakuva, joka on syntynyt betonirakentamisen tuloksena. Todellinen suomalainen sielunmaisema on melko lailla luonnontilassa ja ihmisen jälki näkyy siinä vain vähän: esimerkiksi puinen mökki tai vene riittää.
Tämä luonnollinen sielunmaisema on peräisin ajalta, jolloin metsä todellisuudessa oli vielä pyhä paikka muinaisille suomalaisille. Pyhiin lehtoihin jätettiin uhrilahjoja ja metsälle lähdettäessä pyydettiin pyyntionnea metsän hengiltä. Nykyään tällaisen tunnelman voi tuoda ihan keskelle kaupunkia teettämällä onnistuneesta kuvasta valokuvatapetin Kotitapetti-sivuston kautta.
Kotitapetti auttaa sinua suunnittelemaan ja tarvittaessa muokkaaman kuvan niin, että se näyttää millä tahansa seinällä kauniilta. Nykyiseen sisustustrendiin kuuluu myös se, että kaikkia seiniä ei tarvitse tapetoida samalla tapetilla, vaan esimerkiksi yksi hieman hämärämpi seinä voidaan tapetoida metsää esittävällä valokuvatapetilla; näin huoneeseen saadaan näyttämään paljon isommalta kuin se on.
Muinainen Suomi elää edelleen myös muualla
Ylipäänsä sisustamalla voi tuoda muinaista Suomea helposti kotiinsa: suosi kotimaista puuta rakennuksessa, ripusta seinälle ryijy tai lämmitä koti takalla. Vaihtamalla tervasaippuaan saat myös perinteisen suomalaisen puhtauden tuoksun kotiisi.
Ja mainittakoon vielä, että suomalainen esihistoria elää monien meistä nimissä: Tapio, Panu, Ilmari ja Rauni ovat kaikki nimiä, jotka tulevat muinaissuomalaisesta uskosta.