Vanhaa tavaraa kotona – siis pala historiaa!

Vanhaa tavaraa kotona – siis pala historiaa!

Jokaiselta löytyy kotoaan jotain itseään vanhempaa tavaraa, jolla on jokin tarina, ja se voikin tuoda tavaralle aivan valtavasti lisää tunnearvoa. Tämä tarina ei tosin aina ole tiedossa. Vanhalla tavaralla on myös mukava sisustaa, sillä se tuo tiettyä ajattomuutta kotiin. Myös erilaiset suvussa kulkeneet tavarat, kuten vaikkapa kaappikello, lujittavat yhteenkuuluvuuden tunnetta omaan perheeseen aivan omalla tavallaan. Mitä pidempään tavara on kulkenut suvussa, sitä pidempi tarina sillä on kerrottavanaan. Toiset taas keräilevät vanhaa tavaraa ihan vain kauniiden esineiden keräilyn ilosta, sen enempää tarinaa miettimättä.

Monesti innostus vanhaa tavaraa kohtaan alkaa silloin, kun sitä tulee vastaan esimerkiksi mummolassa tai mökillä. Omasta kodistakin saattaa toki löytyä vaikkapa jokin keittiöväline, jota nykyään ei enää käytetä niin paljoa, mutta isovanhempien nuoruudessa se oli ihan tavallinen näky keittiössä. Tällainen väline hoitaa taatusti nykyäänkin asiansa, kunhan vain tiedät, mihin sitä käytetään ja miten. Kannattaakin katsoa, löytyykö kaapista vaikkapa perunanuija tai juustoharso.

Tarpeeksi pitkälle vietynä voidaan alkaa kirjaimellisesti elämään historiaa, eli tekemään asioita historiallisella tavalla joko huvin tai tutkimuksen vuoksi. Se voi olla harrastus tai sitten tapa tehdä asioita hieman eri tavalla.

Onko kaikki vanha tavara yhtä arvokasta?

Tämä on siinä mielessä vaikea kysymys, sillä tavaran arvo riippuu siitä, kuinka historiallisesti merkittävä se on ja onko sillä tunnearvoa, jota ei oikein voi mitata rahassa. Esimerkiksi kultakello on arvokas kallisarvoisen materiaalinsa ja artesaanityönsä takia. Sen tunnearvokin nousee huikeasti jopa korvaamattomaksi, mikäli se on kiertänyt suvussa ja siihen liittyy jokin koskettava tarina.

Koska vanha tavara kiinnostaa, on sitä alettu myös tuottaa niin sanotusti uutena. Tämä tarkoittaa sitä, että perinteisiä tavaroita tuotetaan uusilla menetelmillä myyntiin, koska niiden uskotaan menevän kaupaksi. Nykyään tämä tarkoittaa ennen kaikkea luonnollisten materiaalien valintaa, sillä ihmiset ovat alkaneet arvostamaan sitä, että ennen vanhaan esimerkiksi maton materiaali oli kokonaan omasta kotipihasta. Tästä syystä siis vaikkapa juuttimatto on löytänyt tiensä takaisin suomalaisten koteihin: täysin kasvikuidusta tehty matto on luonnollinen ja henkii vanhaa tunnelmaa. Nykyajan henkeen sopien niin antiikki kuin juuttimatotkin on helppo ostaa netistä. Löydät upeita juuttimattoja trendcarpet.fi-sivustolta.

Vaikka vanhaa tavaraa valmistettaisiinkin uutena, ei sen arvo ole mitenkään alhaisempi, sillä valmistusprosesi saattaa olla esimerkki historian elämisestä tai siihen kiinnitetään muuten aivan erityistä huomiota, esimerkiksi tekemällä se täysin käsityönä. Molemmat lisäävät tavaran arvoa huomattavasti.

Kannattaako entisöidä?

Monesti vanhan tavaran huono puoli on juurikin sen ikä. Mikään tavara ei kestä ikuisesti, mutta onneksi siihen voidaan puuttua. Entisöinnillä tarkoitetaan prosessia, jossa vanha tavara pyritään palauttamaan entiseen kuntoon niin perinteisin kuin nykyaikaisinkin menetelmin.

Entisöinnistä tuli suosittu harrastus Suomessa 1980-luvulla ja monilla paikkakunnilla pyörii entisöintipiirejä yhä edelleen. Niitä voivat pyörittää esimerkiksi työväenopistot ja niihin voi mennä jonkin oman projektin kanssa tai sitten auttamaan jotakuta toista vähän isomman työn kanssa. Mikään mestaripuuseppäkään sinun ei tarvitse olla, mutta kaikki mahdollinen kokemus vasaran heiluttamisesta ja hiomakoneesta auttaa takuulla.

Vanhan tavaran entisöintiä kannattaa tehdä porukassa, sillä siinä saa hieman enemmän näkökulmaa ja apua projektiinsa: kuinka realistista on pyrkiä entisöimään osittain lahonnutta piironkia tai ovea? Tarvitaanko tähän projektiin useampia käsipareja ja entä mitä pitää ostaa rautakaupasta?