Kaikki voivat elää historiaa!

Kaikki voivat elää historiaa!

Mitä tarkoittaa historian eläminen? No, kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, että historiallisia aikakausia tai yksittäisiä tapahtumia käydään läpi ikään kuin näytellen, eli olemalla itse jossain roolissa. Tätä voidaan tehdä niin opetus- kuin viihdetarkoituksessa.

Mikäli sinua kiinnostaa tuoda historia henkiin omalla toiminnallasi, jatka ihmeessä lukemista, sillä kerromme tässä artikkelissa tarkemmin siitä, miten historia voi olla jotain muutakin kuin ei se kaikkein mieluisin kouluaine, vaan suorastaan elämäntapa.

Elävä historia elämäntapana

Historian elävöittäminen on mukaansatempaavaa puuhaa ja moni siihen mukaan lähtenyt ei vaihtaisi päivääkään pois. Monille siitä tulee suorastaan elämäntapa ja historiaa halutaan tuoda arkeen aivan omalaatuisella tavalla: ei riitä, että esimerkiksi yksi vaatekokonaisuus on kuin suoraan keskiajalta, vaan pitäisi päästä asumaan suoranaisessa linnassa. Mikään ei teoriassa estä sinua rakentamasta esimerkiksi keskiaikaista linnaa omalle tontillesi, mutta törmäät todennäköisesti samaan ongelmaan kuin silloiset linnanherrat: rahoituksen puutteeseen. Mutta siinä missä linnanherra joutui kiertämään kaikki maansa läpi keräten ylimääräisiä ja vihattuja veroja linnan rakentamiseen, sinä voit hakea lainaa mukavasti omalta kotisohvaltasi käsin parissa minuutissa, ja edullinen laina voi olla käytössäsi.

Elävää historiaa voidaan tehdä esimerkiksi jonkin yhdistyksen voimin. Suomessa tällaisia yhdistyksiä ovat muun muassa Elävä keskiaika ry, joka elävöittää historiaa 1000–1400-luvuilta aina Euroopasta Arabiaan. Yhdistystoiminnan kautta saa hyödyllisiä kontakteja esimerkiksi taitaviin ompelijoihin ja historian ammattilaisiin. Jos tällaista seuraa ei ole omilla kotikulmillasi, kannattaa kokeilla esimerkiksi roolipelaajien verkostoja. Historia-aiheiset, melko realistiset roolipelit, toimivat samalla tavalla kuin historian elävöittäminen, vaikka sitä kutsutaankin eri nimellä.

Vai ehkä jotain hieman arkisempaa?

Arkisemman otteen historiaan saa seuraamalla esimerkiksi tavallisten ihmisten historiaa erilaisten arkistojen kautta. Ylen Elävä arkisto on tähän oikein sopiva, ja sen tehtävä on nimenomaan tuoda hieman tuoreempaa historiaa nykyajan katsojan ja kuuntelijan ulottuville.

Toisaalta, jos haluaa oikeasti elävöittää historiaa omassa arjessaan, muttei halua ruveta linnanherraksi, voi aloittaa esimerkiksi omasta keittiöstään. Netti on pullollaan historiallisiin resepteihin erikoistuneita kanavia, joiden kautta voi oppia kokkaamaan jo vuosisatoja sitten kadonneita herkkuja. Sieltä voi oppia myös yhtä sun toista hyödyllistä koskien vaikkapa ruuan säilöntää tai kodin puhdistamista hieman luontoystävällisemmin.

Moni historian elävöittäjä myös haluaa oppia jonkin kauan sitten hyödyttömäksi muuttuneen taidon ihan vain omaksi ilokseen. Esimerkiksi nuolenkärkien tekeminen kivistä on kivaa puuhastelua, vaikka tuskinpa kukaan meistä enää sellaisia käyttää. Toisaalta Suomessa on havaittavissa myös sellainen ilmiö, että esimerkiksi etikan käyttö huuhteluaineen sijaan on taas muodissa ympäristösyistä: näin historiaa on tullut elävöitettyä aivan uudella tavalla, joka on osa monien arkea ilman, että sitä tulee ajatelleeksi.